• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Konstruktionen av en transportbana och dess komponenter

Konstruktionen av ett transportband består av flera olika komponenter som är koordinerade för att skapa en effektiv och tillförlitlig transportprocess. Nedan följer en guide som beskriver de olika komponenterna i ett transportband och hur de fungerar.

Band

Det första steget i att bygga ett transportband är att välja rätt typ av band. Bandet kan tillverkas av olika material, såsom gummi, PVC eller tyg. Valet av material beror på de specifika kraven för applikationen, såsom viktbelastning, temperatur och omgivningsförhållanden. Se vår guide kring val av bandmaterial.

Ram

Ramen fungerar som en stödstruktur för transportbandet och kan tillverkas av olika material, såsom stål, aluminium eller rostfritt stål. Ramen behöver vara stark nog att bära vikten av bandet och materialet som transporteras, och kan därför variera något i tillverkningsmaterial.

Rullar

Rullarna är en av de viktigaste komponenterna i transportbandet och används för att hålla bandet på plats. Det finns två huvudtyper av rullar: stödrullar och drivrullar. Stödrullarna används för att hålla bandet i rätt position, medan drivrullarna används för att föra bandet framåt.component_1

Motor

Motorn är den komponent som driver transportbandet och finns vanligtvis på den ena sidan av ramen, men kan vara integrerad i rullen/arna, vara centrerad eller ändmonterad. Motorn kan vara elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk och används för att rotera drivrullen och därmed driva bandet framåt.

Drivrem

Drivremmen används för att överföra kraften från motorn till drivrullen. Drivremmen kan tillverkas av olika material, såsom gummi eller nylon, och är ansluten till motorn på ena sidan och drivrullen på andra sidan.

Sidostyrning

Sidostyrning används för att hålla materialet på plats på bandet och för att förhindra att det glider av bandet. Styrningen kan vara fast eller rörlig och finns vanligtvis på båda sidor om bandet.

Stötdämpare

Stötdämpare används för att minska vibrationer och stötar som kan uppstå när materialet transporteras på bandet. Stötdämpare kan vara monterade på ramen eller på rullarna.

Styrenheter

Styrenheter används för att styra transportbandet och reglera dess hastighet och riktning. Styrenheterna kan vara manuella eller automatiska och används för att kontrollera transportprocessen. Se vår guide om styrenheter här.

Slutligen, transportband kan anpassas och specialtillverkas för att möta specifika krav eller behov. Till exempel kan transportbandet anpassas för att transportera material med hög viktbelastning eller hög temperatur. Genom att välja rätt komponenter och anpassa transportbandet för specifika behov kan man skapa en effektiv och tillförlitlig transportprocess som ökar produktiviteten och minskar kostnaderna.

Är du ute efter transportbanor eller har du några frågor? Hör av dig till oss på info@relevator.se så hjälper vi till!

Läs fler guider inom samma kategori
Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil