• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Bandstyrning för transportbanor

Det kan finnas flera olika orsaker till att ett transportband inte styr som det ska. Detta kan till exempel vara:
     ●   felinställd bandtransportör eller bandet i sig
     ●   fel förspänning
     ●   felaktig styrprofilFör att undvika detta kan man undersöka några grundläggande faktorer för att bibehålla en hållbar prestanda. 

 

Installera och ställ in bandtransportören korrekt 

En bandtransportör måste vara korrekt inställt för optimal prestanda. Genom kontroll över montering, kalibrering av remskivor, rullar, axlar, sidoskydd och glidbord kan man säkerställa att bandet är optimerat för verksamheten och håller sig väl fungerande länge.

 

Montering av remskivor och rullar

Hjul, rullar och remskivor måste monteras i en rät vinkel i förhållande till bandets drivaxlar. Monteras inte detta parallellt tar det inte lång tid innan bandet börjar dra mer åt det ena eller andra hållet. Därför är det alltid bra med en efterjustering.

 

Kontrollera att styrprofilen fungerar

Gods bör placeras så centrerat som möjligt på transportören. För att säkra styrningen kan det dock under bandet behövas en styrprofil. Är  styrprofilen sliten bör den repareras eller bytas som bör man konstatera orsaken och åtgärda.

 

Säkerställ att ni har skydd mot föroreningar

Transportörens delar som är i kontakt med gods bör rengöras regelbundet och godset måste skydda mot kontaminering. Föroreningar kan leda till att texturen på bandet förändras eller brister vilket kan påverka styrningen.

 

Säkerställ att bandtransportören får proaktiva kontroller

För att undvika problem med bandtransportören bör kontroller regelbundet genomföras. Rutinkontroller förebygger färre stopp, förlänger bandets livslängd och förbättrar produktionssäkerhet och tillförlitligheten.

Läs fler guider inom samma kategori
Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil