• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Guide

Tillbehör för transportbanor

Bandtransportörer är ofta en viktig del i många industriella processer och används för att flytta allt från små komponenter till tunga material. Att använda rätt tillbehör för kan göra en stor skillnad i dess effektivitet, livslängd och säkerhet. Här är en guide som beskriver några vanliga tillbehör till transportband:

Bandskrapor

Skrapor används för att rengöra bandtransportören från smuts och spill. De är vanligtvis monterade på undersidan av bandtransportören och är oftast tillverkade av gummi. 

Sidosarger

Sidosarger används för att hålla produkterna på plats och hindra dem från att falla av bandtransportören. De kan vara tillverkade av material som gummi eller plast och finns i olika höjder och bredder.

Broms/backspärr

Backspärrar används för att bromsa bandtransportören och se till att det inte rör sig när det inte ska göra det. Särskilt viktiga är dessa för lutande bandtransportörer, då risken finns att bandet rör sig bakåt om det skulle stoppas i process med full last. De är vanligtvis monterade på båda sidor av bandtransportören och kan vara pneumatiska eller hydrauliska.

Sliders

Sliders är en typ av stöd som används för att skydda bandtransportören blir skadat när det flyttar produkter. De kan vara tillverkade av material som gummi eller plast och är vanligtvis monterade på undersidan av bandtransportören.

Sensorer

tillbehör_transportörer

Sensorer används ofta för att kontrollera bandtransportörers hastighet och position för lastning. De kan användas för att automatiskt justera hastigheten på bandet eller för att stoppa bandet om problem uppstår.

Läppar

Läppar används för att förhindra att produkterna rullar/glider av bandtransportören när de är på lutning. Dessa är oftast tillverkade av material som gummi eller plast och är monterade på toppen av transportbandet.

Lasersensorer

Lasersensorer kan användas för att övervaka och kontrollera godset position på bandet. De kan användas för att upptäcka avvikelser i storlek eller form på produkterna – vilket kan justera hastigheten, eller stoppa bandet helt tills att problemet är löst. 

Tejpmaskiner

Tejpmaskiner används för att försegla lådor eller paket. Detta är mycket populärt komplement bland e-handelslager och är en effektiv och ofta automatiserad maskin. 

Packmaskiner

Packmaskiner kan användas för att packa produkter i lådor eller på pallar medan de transporteras på bandet. Dessa maskiner kan anpassas efter särskilda krav och behov för olika produkter och bidrar till ökad produktionshastighet. 

Plastningsmaskiner/plastare

Plastningsmaskiner, ofta benämnda som plastare, används för att plasta produkter och pallar, i syfte att skydda dem från skador vid t.ex frakt. Dessa maskiner kan anpassas efter olika storlekar på produkter och kan anpassas efter olika applikationer.

Sorteringssystem

Automatiserade sorteringssystem finns i olika utföranden och för olika ändamål, men kan bland annat användas för att sortera och rensa bort bristfälligt gods baserat på storlek, form eller andra egenskaper. Det finns också sorteringssystem som med hjälp av laseroptik används ofta ett sorteringssystem på e-handelslager för att sortera paket baserat på leveransadress. 

Det finns många fler tillbehör till bandtransportörer som kan anpassas efter specifika krav eller applikationer – men ovan listas några av de populäraste.

Är du ute efter transportbanor eller har du några frågor? Hör av dig till oss på info@relevator.se så hjälper vi till!

Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil