• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

11 oktober, 2023

Demontage av paternosterverk
– att tänka på

Det händer titt som tätt att företag hör av sig till oss och önskar sälja redan demonterad utrustning, något som kan vara både supersmidigt men också lite skrämmande. Varför då? Jo, paternosterverk må ha en ganska enkel konstruktion och det finns gott om händiga elektriker, mekaniker och tekniker här i landet som kan lista ut hur man skruvar ner ett – men ganska få vet hur man gör det utan att skada utrustningen.

Anlita proffs vid demontage av paternosterverk

Vårt första (och kanske mest uppenbara tips) är att verkligen anlita proffs. Det finns 4, 5 eller möjligtvis 6 företag i Sverige som på riktigt har erfarenhet av att demontera, flytta och montera upp paternosterverk.

Utöver tillverkarna av utrustningen så finns det ett fåtal företag som är fristående och duktiga på den här typen av utrustning, just dessa företag kan vara lite svårare att hitta för icke invigda i branschen – kontakta då gärna oss så hjälper vi er i rätt riktning.

Skulle det vara så att ni likt väl vill sköta demontage själva, läs då vidare.

Pallar

När man monterar ner ett paternosterverk med avsikten att flytta och montera upp det igen är emballaget av yttesta vikt – att snåla här lönar sig sällan i längden. Skador på enkla reservdelar som behöver ersättas överstiger snabbt värdet av lite rejäla specialpallar. Har ni erfarenhet av att flytta hissautomater tidigare, ha då i åtanke att ett paternosterverk har lite tyngre delar i regel.

 

Vi rekommenderar att man främst främst lägger fokus på specialpall till nedan 3 delar av paternosterverket:

  • En rejäl pall som kan hantera hela paternosterverkets gavlar
  • Lite längre och rejälare långpall för hanteringen av carriers (maskinens hyllor)
  • Långpall för hanteringen av maskinens plåtar

Resterande delar av paternosterket kan i regel hanteras på vanlig EU-pall.

 

Relevator_Demontage_Paternosterverk_001 Relevator_Demontage_Paternosterverk_002

Övrigt emballage

Utöver specialpall och vanlig EU-pall gör även det övriga emballaget en stor skillnad när det kommer till att undvika problem under en flytt.

Lite saker att tänka på:

  • Köp rejäla reglar (t.ex. 45×125) för att placera mellan gavlarna som staplas ovanpå varandra
  • Använd 45×45 reglar när paternosteverkets carriers staplas på varandra, läkt eller enklare reglar kan lätt knäckas
  • Använd en bandare med starka band, t.ex. PET-band eller stålband (PP-band rekommenderas ej)
  • Plasta in godset i rejält med sträckfilm, även om det kan kännas som en klent emballage så räcker det för att hindra att gods rör sig

Truckar

När väl emballaget är på plats och är av rätt sort är det också viktigt att godset hanteras rätt när det ska flyttas – här är trucken/truckarna centrala. Utöver 1-2 palldragar som kan vara bra för att svänga runt långt gods etc. så krävs en bra motviktstruck.

 

För det första är det bra att ha en truck med hög kapacitet när man ska hantera ett paternosterverk, vi rekommenderar en motviktstruck som kan hantera 2 000 kg+.

 

Därefter är det också viktigt att trucken kan höja gafflarna tillräckligt högt för att hantera verkets gavlar. För att säkert kunna fälla gavlarna behöver gafflarna komma upp i en höjd som motsvarar ¾ av paternosterverkets höjd. Är maskinen 7 000 mm behöver trucken således kunna lyfta upp till ca 5 250 mm.

 

Sist men inte minst är det också viktigt att ha långgafflar tillgängliga. En gavel på ett paternosterverk är normalt från 1 400 – 1 700 mm djup, att hantera detta med vanliga gavlar kan bli ostadigt. Likaså underlättar långgafflar väldigt mycket när man ska hantera carriers, som ofta mäter över eller runt 3 000 mm.

Ha inte bråttom

Med rätt pallar, övrigt emballage och bra truckar finns alla förutsättningar för ett bra demontage så det sista tipset vi kan ge är att försöka undvika stressade situationer.
Planera in demontaget i god tid innan utrustningen måste vara flyttad / ute ur fastigheten, och främst, stressa inte under lastningen.

 

Vill ni har mer tips i ämnet, eller om ni känner att ni hellre anlitar någon för att demontera ert/era paternosterverk så är ni välkomna att höra av er!

Skribent: Niklas Nygren

Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil