• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Inredning och lådor för lagerautomater

Ett paternosterverk eller en hissautomat har i normalfallet tomma hyllplan utan indelning. För att skapa fack eller lagerplatser på hyllplanen används därför lådor, avdelare, boxar eller andra specialutformade lösningar. Inredning för lagerautomater är inte bara ett enkelt sätt att skapa fack / lagerplatser, med rätt inredning kan man också generera både bättre ergonomi och fyllnadsgrad. I denna guide hittar ni lite tips och tankar från oss rörande inredning för era paternosterverk och hissautomater.

Inredning för hissautomater

Alla hissautomater har i grunden helt rena hyllplan när dem säljs begagnade eller från fabrik. I fall med hyllplan som är väldigt breda och som ska tåla mycket kan det ibland finnas stabiliserande lister tvärs över hyllplanen, men i övrigt rent. Nedan listar vi några av de vanligaste inredningsmöjligheterna tillsammans med respektive lösnings för- och nackdelar.

Wellpap-lådor

En möjlighet som nästan alla leverantörer av lagerautomater erbjuder är att köpa lådor i wellpap. Wellpaplådor finns att köpa i en mängd fördefinierade storlekar och oftast räcker de färdiga lösningar som finns för att täcka ert behov. Skulle ni behöva helt kundanpassade mått finns det att beställa, men till en högre kostnad.

+ Låg kostnad
+ Kan måttanpassas för godset

Smuts fastnar (ej bra med oljiga / feta artiklar)
Ej flexibelt, beställda mått på lådorna gäller

Exempel på wellpap-inredning för hissautomater

 

Befintliga plastlådor

Går ni från att använda hyllställ till att köpa en hissautomat så är det stor sannolikhet att ni redan har befintliga plastlådor ni kan använda. Givetvis en enkel lösning, men det är inte säkert det är den bästa.

+ Låg / ingen kostnad
+ Enkelt att flytta med godset

Lådorna är oftast inte anpassade för hyllplanen (låg fyllnadsgrad)
Lådorna är inte alltid anpassade efter godset (låg fyllnadsgrad)

Exempel på befintliga lådor vs. sumobox

 

Sumobox

Exempel på sumoboxlådor för att inreda hissautomater

Sumobox är ett dotterbolag till Kardex Remstar och är den enda kända tillverkaren som skapat lådor specifikt för hissautomater. Sumobox är en flexibel och modulär plastinredning för hissautomater. Läs mer på www.sumobox.se.

+ Måttanpassade som standard för hissautomater
+ Höj och sänkbara med moduler
+ Lätta i vikt
+ Flexibla avdelare som går att flytta vid ändrade behov

Hög kostnad
Endast tillgängligt att köpa nytt till Kardex hissautomater
Tar lite tid att bygga ihop

 

Metall-inredning

Förvaring av brickor i Kardex Shuttle XP

En möjlighet som erbjuds från flertalet leverantörer av lagerautomater är att köpa måttanpassad och flexibel hyllinredning i metall. Konstruktionen på denna typ av inredning möjliggör oftast att man kan flytta avdelarna för att få flexibilitet i fackstorlekarna.

+ Mycket hållbart
+ Flexibelt
+ ESD-säkert
+ Smuts fastnar ej

Hög kostnad
Ej flexibelt på höjden
Relativt tungt

Tape

Faktum är att tape kan användas, och används, för att dela in hyllplan i fack och lagerplatser. I synnerhet kan det vara användbart om man ska förvara hela lådor/skrymmande gods i sin hissautomat och inte behöver speciellt många lagerplatser per hyllplan.

+ Låg kostnad
+ Inredningen tar ingen plats

Hindrar inte gods från att röra sig
Otydlig indelning

ESD-inredning

Vissa produkter behöver förvaras i så kallade ESD-säkrade områden. ESD står för Electro Static Discharge och innebär att materialet är känsligt mot statisk elektricitet som kan uppstå vid friktion av olika material. För att hantera detta finns därför ESD-säkrade lösningar, något som de flesta leverantörer av hyllplansinredning känner till och erbjuder. Behöver ni ESD-säkra lådor eller förvaringslösningar kan ni leta efter:

Sumobox lådor i ESD-utförande
Filterlådor
Plastbackar i ESD-utförande
Metallinredning

 

Inredning för paternosterverk

För paternosterverk finns ett lite större utbud av standardlådor och tillverkare – mycket för att lösningar anpassade för hyllställ fungerar utmärkt i paternosterverk. Det viktigaste att tänka på när man tittar på lådor till sitt paternosterverk är att få ut maximalt av djupet på hyllplanet. Standarddjup för paternosterverk är 400 mm, 500 mm och 600 mm. Vilka lådor och hur man utnyttjar dem kan ge en väldigt stor effekt på fyllnadsgraden i ert paternosterverk.

Ska ni köpa lådor till era paternosterverk är följande leverantörer vanliga:

Arca-lådor
Stemo
Perstorp
AJ produkter

Exempel på inredning för paternosterverk

Hög fyllnadsgrad i jämförelse med låg fyllnadsgrad pga. felaktig inredning

Läs fler guider inom samma kategori
Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil