• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Förbered montage eller flytt av lagerautomat

Om ni står inför ett demontage, ett montage eller en flytt av en lagerautomat så kan det vara svårt att veta var man ska börja. Beslut behöver tas och förberedelser behöver göras – men det behöver inte vara så komplicerat. I den här guiden ger vi er våra tips på var ni ska börja och hur ni förbereder er på bästa sätt.

Vem kan utföra montage eller flytt?

Ni kan alltid vända er till tillverkaren för den här typen av tjänster, men det finns också flertalet andra aktörer som jobbar med flyttar och montage av industrimaskiner. Ibland kan inte tillverkaren anpassa sig efter er tidsplan och det är också lämpligt att jämföra olika offerter. Skicka gärna en förfrågan till oss, så tar även vi fram en offert.

Vad kostar det?

Ett demontage, ett montage eller en flytt är ett arbete som i regel kräver 2 montörer och 1-3 dagars arbete per lagerautomat, normalt kostar det någonstans mellan 50 000 – 75 000 kronor (flytt 80 000 – 130 000 kronor) per lagerautomat. Priset avgörs främst av lagerautomatens specifikation och tillgängligheten i lokalen.

 

Vad behöver förberedas?

Oavsett om en lagerautomat ska flyttas in eller flyttas ut så finns det förberedelser att göra som förenklar både ert och montörernas arbete, nedan är några vanliga exempel.

Kontrollera fastigheten

Krävs det förändringar i fastigheten för att få in eller ut lagerautomaten? Följande kontroller kan vara bra att göra:

• Finns det pallställage, brandskydd, sprinklersystem eller takbjälkar som förhindrar montaget?
• Finns det plats för att förvara lagerautomaten före eller efter montage?
• Är golvet vid installationsplatsen bärkraftigt, jämnt och rent

Prata med en elektriker

Ska en lagerautomat monteras krävs inkoppling av en behörig elektriker där det oftast handlar om att dra fram matarström till monteringsytan.

Packmaterial

Vid ett nedmontage förväntas det i normalfallet att man själv ombesörjer packmaterialet för den nedmonterade lagerautomaten. En lagerautomat kräver som regel ca 25 EU-pall, har man förstärkt långpall kan det räcka med 10-15 pallar. Utöver pallarna är det bra att lastband och eventuellt enklare mellanläggsskivor finns tillgängligt. Har man inte möjlighet att ombesörja packmaterialet kan detta erbjudas av montören som extratjänst.

Truck och saxlift

Vid av- och pålastning från/på lastbilen krävs en truck eller höglyftande handtruck, något som förväntas finnas på plats. För monteringsarbetet krävs sedan också en saxlift anpassad efter den höjd monteringen sker på. Har man inte möjlighet att ordna varken truck eller saxlift kan detta erbjudas av montören som extratjänst.

Med ovan förberedelser kommer ni stå förbereda inför ett eventuellt montage – väl igång med arbetet går det oftast väldigt smidigt. Känner ni behov av mer stöd så finns vi alltid tillgängliga – välkomna att kontakta oss!

Läs fler guider inom samma kategori
Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil