• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Hur ska man packa & frakta hissautomater?

Står ni inför en flytt av en hissautomat? Då finns det en del att planera och tänka på för att den faktiska frakten ska fungera och för att ni inte ska skada utrustningen. Er leverantör av utrustningen kan erbjuda tjänster för emballering och frakt, men om så inte är fallet, eller om ni vill göra det själva – så har ni all information ni behöver här! 

Hissautomatens delar vid frakt

Vid packning och frakt av hissautomater kan man säga att det är fem till 6 huvudsakliga beståndsdelar:
– Hissautomatens öppning
– Plåtar / paneler
– Extraktorn (själva liften)
– Stolpar/gavlar
– Hyllplan
– Övrigt 

Vill ni bara veta ungefär hur stor plats i m2 eller flakmeter en nedmonterade hissautomat tar kan ni scrolla längst ned till summeringen.

Hissautomatens öppning

När en hissautomats öppning monteras ner blir det antingen långa pallar med plåtar/paneler, eller så väljer man att behålla hissautomatens öppning i en konstruktion.

Vid flytt av en Kardex hissautomat behålls oftast hissautomatens öppning i en konstruktion. Detta gör man för att det minskar demontage- och montagearbetet, men framförallt för att det för Kardex produkter är ett säkrare sätt att frakta öppningen, som innehåller många kritiska komponenter. Fraktas hissautomatens öppning hel bör denna både bandas (grövre strapex eller stålband) och skruvas fast i den pall frakten görs på.

Pall för hissautomatens öppning

För en hissautomats öppning rekommenderas specialpall där man tar maskinens bredd x 1 200 mm. Pallens bruttovikt blir inte mer än 400 kg, men viktigt är att pallen är förstärkt och kan tåla lyft från kortsidan med långgaffel utan att böjas/knäckas. 

Monteras hissautomatens öppning ner till plåtar räcker en pall som är 0.5 av maskinens bredd x 800 mm. 

Oavett om hissautomaten öppning fraktas monterad eller nedmonterade krävs 1 kolli per hissautomat för öppningen.

Pall för hissautomatens öppning

Plåtar / paneler

Hissautomatens yttre är väldigt snarlikt oavsett leverantör – det består av en beklädnad av plåtar / paneler. Plåtarna / panelerna skyddar maskinen och godset inuti utöver det är panelerna som komponenter inte särskilt sköra – det är enkla plåtar. Plåtarna / panelerna kan bandas fast på pallen med hjälp av grövre strapex eller stålband.

Pall för hissautomatens plåtar / paneler

För att frakta en hissautomats plåtar / paneler rekommenderas vanlig långpall med mått på t.ex. 2 400 mm x 800 mm – det gör inget om plåtarna är längre än pallen. Utöver själva pallen kan det vara bra att bygga stående reglar på pallen som gör att man kan plåtarna ståendes – på så vis minskar man risken för repor på den sida av plåtarna som syns. Vill istället lägga plåtarna på pallen rekommmenderas mjuk plast mellan varje plåt.

Plåtarna på en hissautomat kräver 1 kolli om hissautomaten är max 8 meter, 2 kolli om hissautomaten är över 8 meter, och 3 kolli om hissautomaten är över 12 meter.

Pall för plåtar till hissautomat

Extraktorn

Extraktorn eller själva liften på en hissautomat är naturligt en viktig komponent som behöver behandlas varsamt vid frakten. Extraktorn som sådan är dock relativt enkel och lätt i konstruktionen, så till skillnad från en hel öppning eller diverse plåtar är den lätt att flytta och hantera.

Pall för hissautomatens extraktor

För att frakta en hissautomats extraktor rekommenderas specialpall som är dimensionerad efter maskinens bredd x extraktorns djup. Har ni inte möjlighet att mäta extraktorns bredd kan man utgå ifrån 1 200 – 1 300 mm. Extraktorn bör sedan kläs in med tjock täckplast som skyddande emballage. 

Extratorn på en hissautomat kräver 1 kolli.

Stolpar / gavlar 

Stolparna eller gavlarna på en hissautomat kan liknas vid hissautomatens skelett – det är alltså själva konstruktionen som bygger upp hissautomaten. Lite beroende på leverantör ser det olika ut – antingen är det regelrätta stålstolpar som byggs upp i varje hör av hissautomaten, eller så är det gavlar som liknar pallställ. Stolparna / gavlarna är i regel tunga och stryktåliga.

Pall för hissautomatens stolpar / gavlar

Oavsett om en hissautomat är konstruerad med stolpar eller gavlar så kan dessa pågrund av den tåliga konstruktionen fraktas på vanliga EU-pall. 

Stolpar kräver 1 EU-pall om hissautomaten är max 8 meter, 2 EU-pallar om hissautomaten är över 8 m. En pall med stolpar blir ca 3 000 mm x 800 mm. Stolparna bands med grövre strapex eller stålband.

Gavlar kräver 4 EU-pall om hissautomaten är max 8 meter, 8 EU-pallar om hissautomaten är över 8 m. För 1 kolli med gavlar krävs 2 EU-pall, kollit blir maskinens bredd x 800 mm. Stolparna bands med grövre strapex eller stålband.

Hyllplan

Hyllplanen i en hissautomat är den komponent som tar mest plats i samband med en frakt. Hyllplanen väger någonstans mellan 30 – 80 kilo styck beroende på hur breda och förstärkta de är. En hissautomat innehåller normalt 30 – 60 hyllplan, men höga hissautomater kan ha upp emot 100 hyllplan. Mellan varje hyllplan rekommenderas det att man lägger strö, läkt eller klossar – detta förhindrar att hyllplanen böjs eller skadas. 

Pall för hissautomatens hyllplan

Beroende på hyllplanens konfiguration så får man räkna med att en EU-pall kan lasta 10 – 20 hyllplan. Som grundregel kan man säga att om hyllplanen är över 3 500 mm breda kan man lasta 10 – 15 hyllplan per EU- pall. Är hyllplanen under 3 500 mm breda kan man lasta 15 – 20 hyllplan per EU-pall.

Respektive kolli blir sedan maskinens hyllplansbredd x ca 900 mm. För en hissautomat med 60 hyllplan som är 3 000 mm breda blir det t.ex. 3 kolli med måtten 3 000 x 900 mm.

Övrigt

Vad som klassas som övrigt när en hissautomat monterats ner och pallats upp kan variera, men alla “övriga” komponenter kräver inte något specialemballage. Sladdar, el-komponenter, plåtvinklar och plexi är delar man kan räkna med att behöva 2-4 EU-pall för per hissautomat. 

Summering

Nedan följer en ungefärlig uppskattning av hur många kollin ni kan förvänta er att en nedmonterade hissautomat kräver, kollinas storlek samt frakt- / lagringsbehov.

Exemplet avser en hissautomat med dimensionerna 3 500 mm x 7950 mm x 3 400 mm (bredd x höjd x djup) med 60 hyllplan.

 

KomponentAntal kolliStorlek / kolliCa vikt / kolli
Öppning hissautomat13 500 mm x 1 250 mm500 kg
Plåtar13 400 mm x 800 mm1 500 kg
Extraktor3 100 mm x 1 200 mm500 kg
Stolpar / gavlar13 100 mm x 800 mm1 000 kg
Hyllplan33 100 mm x 900 mm 1 200 kg
Övrigt41 200 mm x 800 mm300 kg

 

En effektiv packning av ovan hissautomat innebär att man kan frakta den i en exporttrailer (13,6 m längd), eller om man vill vara på den säkra sidan, en lastbil med släp (7,2 m + 12 m)

Skulle ni trots denna guide känna att ni behöver hjälp vid frakt, packning, köp eller sälj av er hissautomat så är ni välkomna att höra av er genom formuläret längst ner på siten.

Läs fler guider inom samma kategori
Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil