• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Guide

Välj rätt typ av rullbana!

När man ska välja rullbana är det viktigt att ta hänsyn till miljöförhållandena där bandet kommer att användas. Om rullbanan kommer att användas i en fuktig eller korrosiv miljö, måste man välja material som är korrosionsbeständiga och fukttåliga. Transportörer kommer i många utföranden och kan anpassas och specialtillverkas för att möta specifika krav eller behov, så det finns en stor bredd av transportörer och dess syften. Till exempel kan rullbanan anpassas för att transportera mycket tungt gods, eller gods av mycket hög temperatur. Med detta sagt är det viktigt att man väljer en transportör som passar just era behov och som klarar de krav ni har – till exempel specifika vikt eller hastighetskrav.

Genom att välja rätt rullbana för just era behov kan man skapa en effektiv och pålitlig transportprocess som ökar produktiviteten och samtidigt minskar kostnaderna.

Gravitationsrullbanor

Gravitationsrullbanor är en av de enklaste och vanligaste typerna av rullbanor. De är byggda på ett sätt som genom tyngdkraft förflyttar godset längs med transportören. Dessa transportörer används vanligtvis för att transportera lätta och små föremål, såsom lådor eller paket, och är idealiska för verksamheter som kräver materialhantering med stora volymer för en låg kostnad. Gravitationsrullbanor är också lätta att installera och kräver minimalt underhåll.

Sammanfattningsvis är gravitationsrullbanor en kostnadseffektiv lösning lämplig för lättare material som skall transporteras över korta avstånd. Om du behöver transportera tunga föremål över långa avstånd eller har högre produktionskrav kan du behöva överväga andra typer av rullbanor som motoriserade rullbanor eller andra mer avancerade system.

Motordrivna rullbanor

Motordrivna rullbanor är rullbanor med ett motordrivet system driver rullarna för att flytta material eller produkter längs med transportören. Dessa transportörer används vanligtvis för hantering av tyngre föremål, såsom pallar eller stora lådor, och är idealiska för verksamheter som kräver en större kontroll av godsflödet genom rullbanan. Motordrivna rullbanor kan anpassas efter specifika behov och finns i en mängd olika bredder och längder – för att kunna passa olika typer av material, storlekar, vikter etc.

Kedjedrivna rullbanor

Kedjedrivna rullbanor liknar motordrivna rullbanor, men drivs av en kedja för att driva rullarna istället för en integrerad motor som annars ofta används. Dessa transportörer är idealiska för hantering av tunga laster, såsom pallar eller fat, och används ofta i tillverknings- eller distributionscentran. Kedjedrivna rullbanor är hållbara, pålitliga och kan även dem anpassas efter specifika applikationskrav.

När du väljer en rullbana är det viktigt att utvärdera vilken typ av material rullbanan kommer att hantera, vikten och storleken på dina produkter och volymen av material du ska flytta. Du bör också utvärdera utrymmet och layouten på din anläggning, såväl som budget och underhållskrav. Genom en noggrann utvärdering av dessa faktorer kan du välja den rullbana som bäst motsvarar dina behov och förbättrar din materialhantering.

Har du några frågor, eller är du ute efter rullbanor? Kontakta oss på info@relevator.se så hjälper vi dig!

Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil