• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Hissautomater eller Paternosterverk?

I texten nedan hittar du vår guide som kan vara till hjälp för förstå skillnaderna mellan ett paternosterverk och en hissautomat – och kanske även komma fram till vad som passar bäst för er!

Ta en genväg genom att göra quizet nedan, känner ni sedan att ni vill ha mer info är det bara att läsa vidare!

Lagerautomater finns i ett antal utformningar, men de vanligaste varianterna är hissautomater (ibland kallade plockautomater) och paternosterverk (ibland kallade paternosterhissar). När det gäller förvaring på liten yta är båda alternativen fullgoda, men det finns ändå nämnbara skillnader maskinerna emellan. Nedan kan ni läsa mer om skillnaderna, samt få lite tips om när en hissautomat eller ett paternosterverk passar bäst.

Vad är skillnaden?

Den stora skillnaden mellan hissautomater och paternosterverk ligger i konstruktionen av drivlinan. En hissautomat har två sektioner med flertalet hyllplan, där en kran i mitten av hissautomaten hämtar hyllplanen till en eller flera plocköppningar.  Ett paternosterverk är som ett band (karusell) där alla hyllor är länkade tillsammans och där hela bandet rör sig i samma riktning när en hylla ska visas i plocköppningen på lagerautomaten. Ordet Paternoster kommer från “Fader vår” – “Pater Noster” och det radband man använder när man ber sina böner.

Hissautomatens fördelar

• En hissautomat kan i vissa omständigheter lagra produkter med högre tyngd, samt med större variation i höjd och bredd. Genom att kranen endast lyfter ett hyllplan i taget (och inte snurrar ett band där allt gods tyngd finns) kan en hissautomat hantera tyngre produkter.

• En hissautomat kan i regel byggas med större dimensioner, d.v.s. högre, bredare och djupare. Med andra ord kan man omvandla golvyta till en hissautomat som kan hålla väldigt mycket gods. Detta möjliggörs pga av konstruktionens vikttålighet.

• Mjukvaran kopplad till en hissautomat erbjuder lite fler möjligheter vad det gäller komprimering av hyllplan, samt frekvensläggning på respektive hyllplan. Några av tillverkarna har i sina maskiner en automatisk höjdavläsning i öppningen, detta möjliggör att hissautomaten kan komprimera hyllplanen effektivt. Detta är nog den absolut största fördelen i fyllnadsgrad. De maskintyper som inte har detta brukar vid köptillfället komma överens om 3-5 höjdvarianter man skall använda.

Här hittar ni vår hissautomater till försäljning.

Paternosterverkets fördelar

I jämförelse med hissautomater har paternosterverk framförallt följande fördelar:

• Paternosterverk är ett bra alternativ om man har många och små produkter av samma storlek. I detta fall kan man utnyttja paternosterverkets förmåga att få plats med många och små lagerplatser på respektive plan.

• Paternostervek kan köpas i mindre modeller och med ett mindre djup, ett paternosterverk kan alltså vara en bra lösning om man vill ha en lagerautomat, men inte har obegränsat med plats i sitt lager, förråd eller sin fabrik.

• Konstruktionen i ett paternosterverk är ofta lite enklare i jämförelse med andra lagerautomater, således har paternosterverk ofta ett lägre pris och ett enklare underhåll.

Här hittar ni vår paternosterverk till försäljning.

Fråga oss!

Vad passar bäst för er?

Vill man öka effektiviteten i sitt plock eller förvara mycket gods på liten yta så är både hissautomter och paternosterverk goda alternativ. Varje fall måste utvärderas var för sig, men sammanfattat kan man tänka såhär:

Hissautomat – Bra om man har plats för att bygga stora och flera maskiner samt om man har stor variation i sitt gods utformning och volym.

Paternosterverk – Bra för små produkter med låg variation i utformning och volym, samt möjligt att montera på liten yta och få effektiv förvaring även om man inte kan maximera maskinens storlek.

Behöver ni mer hjälp i er utvärdering av lagerautomater så kan vi bistå med expertis, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er med analysen och att hitta rätt maskin för er.

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil