• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Hur man spänner ett transportband

Att ha sitt transportband rätt spänt är av hög vikt för att säkerställa lång livstid, effektivitet, och för att reducera risken för problem. 

Ett transportband av modell mindre har ofta spännings-anordningar på båda sidor av transportören som ofta kan justeras med hjälp av en spärrnyckel. Nedan följer en grundläggande guide för hur du justerar spändheten av ditt transportband. 

Steg 1 – Kontroll

Kontrollera att transportören är intakt och att spännings-anordningen inte glappar. Kontrollera även att bandet är centrerat på rullarna och kontrollera slitage på rullar, sidostyrning och bandet.  

Steg 2 – Justera spändheten 

Nu är det dags att kontrollera, samt göra eventuella justeringar på bandets spändhet. Om det är möjligt att förflytta bandet i sidled är det för löst spänt, och behöver spännas. En bra måttstock man generellt kan använda sig av, är att kunna få plats med en knytnäve mellan bandet och glidbordet. 

Börja med att se till att bandet är lika spänt på båda sidorna, och om bandet skall spännas på nytt, börja med att spänna (skruva in muttern) ca 1.5 cm på vardera sida. Nu kan du prova och se om bandet är tillräckligt spänt, och spänna mer efter behov. Var noggrann med att alltid spänna lika mycket på båda sidor, annars kan det orsaka obalans i bandet. Obalans kan leda till att bandet löper snett och i längden går sönder. 

Steg 3 – Observera 

Nu när du har hittat rätt spändhet, och får in en knytnäve mellan bandet och glidbordet, är det dags att observera hur bandet går. Starta igång bandet, och låt det gå några varv, för att se hur det beter sig. Efter justeringar kan man ofta se att bandet drar sig åt ena sidan i början, så var beredd att stoppa bandet om det går för långt. Ser du att bandet inte är centrerat och drivs för mycket åt ena hållet – kan du justera medan bandet går på andra sidan för att balansera upp det. Låt bandet gå något varv och observera för att se hur det beter sig innan du korrigerar igen. Kom ihåg att desto snabbare band du har, desto snabbare kommer bandet att justeras vid drift, och vice versa. 

Steg 4 – Regelbundet underhåll

För att säkerställa att ditt transportband fortsätter att fungera som det skall och att det håller länge, är regelbundet underhåll avgörande. Gör en genomgång av transportbandet och dess komponenter regelbundet för att kunna upptäcka tecken på slitage, skador eller att bandet börjar bli slappare. Ett förebyggande underhållsprogram kan minimera avbrott i produktionen och förlänga transportbandets livslängd. Byt ut slitna eller skadade rullar och band i tid för att undvika kostsamma reparationer.

Efter att du har observerat transportbandet under de första varven är det viktigt att göra finjusteringar under drift. Starta bandet och låt det gå kontinuerligt, och kolla noga hur det reagerar på den nya spänningen. Det är inte ovanligt att bandet drar sig åt ena sidan i de första stegen efter justering. Vid behov, gör små finjusteringar på spänningen för att hålla bandet centrerat och för att förhindra eventuell obalans.

Notera att detta endast är en generell, grundläggande guide för hur man spänner bandet på mindre modeller transportband. Metoden kan skilja sig åt från tillverkare till tillverkare, så kom ihåg att följa instruktioner och anvisningar från tillverkaren av just det bandet du har.

Är du ute efter transportbanor eller har du några frågor? Hör av dig till oss på info@relevator.se så hjälper vi till!

Läs fler guider inom samma kategori
Miljö

Begagnad lagerautomation
– för en bättre miljöpåverkan

En välservad hissautomat eller ett paternostverk kan utan problem fungera i 20 – 30 år. Många företag känner inte till möjligheten att sälja sin använda lagerautomation och skickar ofta fungerande maskiner till skroten. För tillverkning av 1 ton ny plåt släpps närmare 2 ton koldioxid ut. Genom att köpa begagnad lagerautomation sparar ni både pengar – och gör miljön en stor tjänst!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil